Hoe kan uw bedrijf effectief en duurzaam omgaan met afval?

Hoe kan uw bedrijf effectief en duurzaam omgaan met afval?

Fabrikanten maken steeds meer producten die maar kort of maar één keer gebruikt kunnen worden. Hierdoor groeit de hoeveelheid afval snel. Afval verwerken is erg duur én slecht voor het milieu. Ook is het zonde van grondstoffen als ze slechts kort of één keer gebruikt worden in een product. Daarom is het belangrijk om effectief en duurzaam met afval om te gaan. 

Het beste afval is géén afval

Een makkelijke manier om bij te dragen aan een beter milieu is eens te kijken hoe u de hoeveelheid afval die het bedrijf produceert kunt verkleinen. Laat leveranciers bijvoorbeeld hun verpakkingsmateriaal mee terugnemen; dat scheelt opslagcapaciteit en verwerkingskosten. Zij zullen in de toekomst scherper kijken naar de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die zij gebruiken. Schaf niet meer aan dan noodzakelijk, voorkom dubbele voorraden en wees zuinig met materialen. Print u bijvoorbeeld al dubbelzijdig?

Wie kunt u blij maken met uw afval?

Kan het afval nog in het eigen bedrijf worden hergebruikt? Bij de ontwikkeling van auto’s letten fabrikanten erop dat onderdelen goed te demonteren zijn. Zo kunnen de onderdelen die nog in goede staat zijn hergebruikt worden voor de reparatie van tweedehands auto’s. Kan uw bedrijf de onderdelen zelf niet meer gebruiken? Ga dan na of er organisaties zijn die dat wél kunnen. Door het aan deze organisaties te geven, kweekt u meteen weer een stukje goodwill.

Afval scheiden? Het komt toch allemaal in dezelfde oven terecht?

Afvalscheiding is het scheiden van verschillende soorten afval, zoals plastic, hout, metaal, glas en papier. Dit is niet zonde van uw tijd! Afval dat niet gescheiden is wordt gestort of verbrand. Bij storten en verbranden komen giftige stoffen in de grond, het grondwater en de lucht terecht. Ook kost het verbranden van afval veel energie en dus belastinggeld. Afval dat gescheiden is wordt vaak opnieuw gebruikt. Dit heet recycling. Autobanden worden bijvoorbeeld versnipperd en gebruikt voor nieuwe banden.

Steeds meer waardevolle stoffen kunnen door verbranding en vergassing uit afval gewonnen worden om hergebruikt te worden, zoals koolstofverbindingen, mineralen en metalen. Dit kan alleen als het afval gescheiden is.

Hoe kunt u uw afval goedkoper afvoeren?

Vaak betaalt u voor de afvoer van afval. Het loont om bij verschillende afvalbedrijven offertes aan te vragen. Een andere tip is eens goed in uw containers te kijken. Zit de container wel echt vol als hij geleegd wordt? Vaak betaalt u namelijk niet voor de kilo’s, maar voor het aantal keren per jaar dat de container geleegd wordt, of de grootte van de container. Kleinere containers of minder vaak laten legen kunnen zorgen voor een kostenbesparing.

Wat is Cradle to Cradle?

‘Cradle to cradle’ betekent ‘van Wieg tot Wieg’ en is de nieuwe manier van denken over afval en productontwerp. De centrale gedachte is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden gebruikt voor een ander product. Het opnieuw gebruiken van materialen wordt ook wel recycling genoemd. Alleen bij recycling gaat de kwaliteit van het materiaal vaak achteruit. Bijvoorbeeld: een stevig en wit vel A4-papier verandert in een dun en grijs vel papier in een kladblok. Vervolgens wordt van dit grijze kladblokvel hard en grijs wc-papier gemaakt. De kwaliteit van het papier verslechtert. Het verschil tussen recycling en het cradle to cradle-principe is dat de kwaliteit van het product niet achteruitgaat en er geen restproducten zijn die alsnog gestort worden.

Opnieuw te gebruiken materialen worden al lang ingezet in de automotive. Natuurlijke vezels, zoals hennep, jute, kenaf en sisal, worden gebruikt vanwege hun geringe dichtheid, goede thermische en mechanische eigenschappen, en een lage en stabiele prijs. Door de stijging van de prijs van aardolie is het gebruik van synthetische vezels gedaald en worden meer natuurlijke vezels gebruikt.

Tips voor autodealers en -bedrijven

Als autobedrijf heeft u niet altijd invloed op het product dat u verkoopt en het afval dat dit met zich meebrengt. Gelukkig zijn er veel andere manieren waarop uw bedrijf zich in kan zetten voor duurzame afvalverwerking. Bijvoorbeeld door middel van het splitten van oliefilters of het gebruik van opvangbakken. 

Oliefilters kunnen worden gescheiden in drie delen, namelijk: de olie, de papieren binnenfilter en het metaal. Door het filter te scheiden vermindert de hoeveelheid gevaarlijk afval die moet worden verwerkt. Het metaal en de olie zijn te hergebruiken. Het oliefilter splitten wordt gedaan met behulp van een elektrische of een handbediende filtersplitter. De splitter is niet onderhoudsgevoelig en split een oliefilter in minder dan 15 (elektrisch) tot 30 seconden (handmatig). Door twee gaatjes te maken in het oliefilter en deze vervolgens een nacht te laten uitlekken, wordt het filtersplitten aanzienlijk arbeidsvriendelijker.

Zorg dat opvangbakken klaarstaan op plaatsen waar morsverliezen kunnen plaatsvinden en let erop dat deze correct geplaatst worden. Dit voorkomt morsverliezen van de grond- en/of hulpstoffen en extra schoonmaakkosten. Dit zorgt voor vermindering van de inkoop van grond- en hulpstoffen, vermindering van de hoeveelheid afval en besparing op schoonmaakmiddelen en schoonmaakkosten.

Ga duurzaam om met uw afval met Erkend Duurzaam Plus

Naast energiebesparingen heeft afval de meeste impact op het milieu. Met het Erkend Duurzaam Plus programma wordt het afval van uw bedrijf goed onder de loep genomen en krijgt u inzicht in hoe u dit nog verder kunt verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij geven om jouw privacy

Wij en derde partijen gebruiken cookies op onze website voor statistische, voorkeurs- en marketingdoeleinden. Google Analytics-cookies zijn geanonimiseerd. U kunt uw voorkeur wijzigen door op `Zelf instellen` te klikken. Door op `Accepteren` te klikken accepteert u het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacyverklaring.

Powered by WP Brothers

Kies je privacyvoorkeuren

Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe u contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat de website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe de website wordt gebruikt, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Met deze informatie kunnen wij onze site blijven verbeteren voor optimaal gebruik.

Marketing

Marketingcookies gebruiken we om relevante content en advertenties te tonen op andere websites die je bezoekt, die zijn toegespitst op jouw interesses.