Landelijke campagne gevaarlijke stoffen afgetrapt bij ED-gecertificeerd Autobedrijf Ames

Landelijke campagne gevaarlijke stoffen afgetrapt bij ED-gecertificeerd Autobedrijf Ames

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trapte deze week de campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen’ af bij Ames in Dordrecht. Een toepasselijk gekozen locatie, want Ames is het eerste autobedrijf dat de recent aangepaste audit van Erkend Duurzaam succesvol heeft doorlopen. Daarin is nu ook het werken met gevaarlijke stoffen gewaarborgd.

De campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van het ministerie van SZW is opgezet om aandacht te vragen voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen. Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt namelijk dat jaarlijks drieduizend mensen overlijden aan de gevolgen van werken met gevaarlijke stoffen. Het gaat bijvoorbeeld om gevaarlijke stoffen als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen. Die stoffen kunnen leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. In de Maassilo in Rotterdam hield Staatssecretaris Van Ark een toespraak in het kader van de lancering van de campagne. Daarnaast kwamen tweehonderd ondernemers, sociale partners en experts bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen over werken met gevaarlijke stoffen.

Erkend Duurzaam uitgebreid

Omdat ook in de mobiliteitsbranche gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, heeft BOVAG het Erkend Duurzaam certificaat in het teken van de nieuwe campagne van het ministerie van SZW uitgebreid. Het certificaat omvat nu ook verantwoord werken met gevaarlijke stoffen. Ames, dealerbedrijf van onder andere Volkswagen en Audi, is het eerste bedrijf dat aan die nieuwe eisen van het certificaat voldoet. “Erkend Duurzaam is een certificering waarmee BOVAG-leden kunnen aantonen dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en processen daartoe waarborgen”, aldus algemeen voorzitter van BOVAG Bertho Eckhart. “Het betekent dat ze in hun bedrijfsvoering aantoonbaar verantwoord omgaan met hun omgeving en dat behelst naast het milieu ook de maatschappij en dus ook werknemers.”

Cultuuromslag

Voorafgaand aan de campagne-lancering bracht staatssecretaris Van Ark een werkbezoek aan autobedrijf Ames, waar uiteenlopende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om medewerkers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen als dieselrook, lasrook en accuzuur. De staatssecretaris kreeg een rondleiding in de werkplaats en sprak met managers en werkplaatsmedewerkers: “Vroeger was het normaal en zelfs een beetje stoer om als monteur met handen onder het smeer rond te lopen, terwijl iedereen hier nu met handschoenen werkt. Als iemand toch even snel iets met blote handen doet, wordt hij daarop aangesproken. Een dergelijke cultuuromslag is op veel plekken nodig. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Beschermingsmiddelen en veilige alternatieven voor gevaarlijke stoffen zijn tegenwoordig vaak voorhanden. Maar het gaat er ook om dat iedereen op de werkvloer zich bewust is van de risico’s en aanwezige oplossingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij geven om jouw privacy

Wij en derde partijen gebruiken cookies op onze website voor statistische, voorkeurs- en marketingdoeleinden. Google Analytics-cookies zijn geanonimiseerd. U kunt uw voorkeur wijzigen door op `Zelf instellen` te klikken. Door op `Accepteren` te klikken accepteert u het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacyverklaring.

Powered by WP Brothers

Kies je privacyvoorkeuren

Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe u contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat de website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe de website wordt gebruikt, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Met deze informatie kunnen wij onze site blijven verbeteren voor optimaal gebruik.

Marketing

Marketingcookies gebruiken we om relevante content en advertenties te tonen op andere websites die je bezoekt, die zijn toegespitst op jouw interesses.