Maatschappelijk verantwoord inkopen, wat levert duurzaam inkopen op?

Maatschappelijk verantwoord inkopen, wat levert duurzaam inkopen op?

Waar let u op bij de inkoop van producten en diensten? Hoogstwaarschijnlijk op prijs en kwaliteit. U kunt echter ook duurzaamheid gebruiken als criterium bij uw keuze. Bij duurzaam inkopen houdt u niet alleen rekening met prijs en kwaliteit, maar kijkt u ook naar de wijze waarop het product of de dienst tot stand is gekomen.

Welke vragen stelt u?

Om duurzaam te ondernemen dient u de volgende vragen te stellen:

 • Is het product geproduceerd met minimale belasting voor het milieu?
 • Is rekening gehouden met de belangen van de arbeiders?
 • Zijn er producten die in het gebruik energiezuiniger zijn?
 • Hebben mijn leveranciers een visie op duurzaamheid?

Wat levert duurzaam inkopen op?

Wanneer u producten inkoopt let u natuurlijk op de prijs. Het loont echter ook om naar andere aspecten te kijken. Zo zijn meer gekwalificeerde leveranciers vaak niet de goedkoopste, maar zij bieden vaak wel een grotere betrouwbaarheid, leveringszekerheid èn betere kwaliteit. Aandacht besteden aan deze aspecten van inkoop zorgt voor een verbetering van het eindproduct en een ijzersterke reputatie.

Duurzaam inkopen is een krachtige manier om uw bedrijf in een sociale en milieuverantwoorde richting te sturen. Bij duurzaam inkopen worden milieu- en sociale criteria gehanteerd bij de keuze van leveranciers en producten.

Hoe begint u met duurzaam inkopen?

 1. Inventariseer 
  Inventariseer welke eisen u nu stelt aan de producten van uw leveranciers. Wat valt op? Welke criteria zou u nog meer willen stellen aan de producten die u inkoopt? U kunt hierbij letten op milieu- en sociale aspecten. Vindt u het bijvoorbeeld belangrijk dat producten gemaakt zijn zonder onnodige milieubelasting of vindt u het belangrijk dat producten bijdragen aan de ontwikkeling van kansarme gemeenschappen?
 2. Maak een overzicht
  Welke producten en diensten koopt u nu in? Met welke leveranciers werkt u samen? Waar liggen mogelijkheden voor duurzame inkoop?
 3. Ga het gesprek aan
  Ga een gesprek aan met uw leveranciers over de duurzaamheid van hun producten en bedrijfsvoering. Bekijk samen waar kansen liggen voor verbetering (bijv. richting keurmerken of certificering). Leid belangrijke leveranciers bijvoorbeeld rond in uw bedrijf. Vraag of zij willen aansluiten bij uw wensen.
 4. Kijk naar keurmerken
  Koop producten met een gedegen keurmerk bij bedrijven met een visie op duurzaamheid. U weet dan zeker dat het goed zit.

Duurzaamheidstest

Duurzaam inkopen is onderdeel van de Erkend Duurzaam certificering, tijdens de duurzaamheidstest krijgt u hier ook vragen over. U kunt informatie en bewijzen toevoegen die u gebruikt voor duurzame inkoop. Zo houdt u zelf overzicht en heeft u alle informatie bij de hand. U kunt bijvoorbeeld uw criteria voor duurzame inkoop, afspraken met leveranciers en/of een overzicht van producten/diensten die u duurzaam inkoopt toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij geven om jouw privacy

Wij en derde partijen gebruiken cookies op onze website voor statistische, voorkeurs- en marketingdoeleinden. Google Analytics-cookies zijn geanonimiseerd. U kunt uw voorkeur wijzigen door op `Zelf instellen` te klikken. Door op `Accepteren` te klikken accepteert u het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacyverklaring.

Powered by WP Brothers

Kies je privacyvoorkeuren

Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe u contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat de website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe de website wordt gebruikt, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Met deze informatie kunnen wij onze site blijven verbeteren voor optimaal gebruik.

Marketing

Marketingcookies gebruiken we om relevante content en advertenties te tonen op andere websites die je bezoekt, die zijn toegespitst op jouw interesses.