Veel gestelde vragen

 • Wat zijn de 10 goede redenen om voor Erkend Duurzaam te kiezen?

  • Door duurzaam te ondernemen bespaart u op de kosten van uw bedrijfsvoering, wat uiteindelijk een beter rendement oplevert.
  • Duurzaam ondernemen versterkt uw imago als maatschappelijk betrokken ondernemer.
  • Bedrijven worden steeds meer afgerekend op hun handelen. Niet alleen door klanten, maar ook door zakenrelaties, buurtbewoners, het eigen personeel en collega-ondernemers.
  • Duurzaamheid wordt steeds meer een selectiecriterium voor de consument bij de aankoopbeslissing. De GFK Goodies Monitor toont aan dat er inmiddels 4,6 miljoen huishoudens in ons land zijn, waarbij duurzaamheid een zwaarwegend criterium is bij de aankoopbeslissing. Dit aantal stijgt jaarlijks.
  • Duurzaam ondernemen verhoogt de arbeidsproductiviteit. Aandacht voor mens en milieu zorgt voor een positieve sfeer en medewerkers voelen zich betrokken. Onderzoek door bureau A-advies toonde dit eenduidig aan.
  • Veel duurzame maatregelen leveren direct winst op: energiebesparing; afvalreductie, enzovoorts.
  • Duurzaam ondernemen levert u positieve publiciteit op.
  • Duurzaam ondernemen biedt marktkansen. Bedrijven stellen steeds vaker duurzaamheideisen aan toeleveranciers en partners.
  • Duurzaam ondernemen werkt onderscheidend ten opzichte van gelijksoortige bedrijven.
  • Mensen werken graag voor bedrijven die verder kijken dan winst alleen.
 • Wat kosten de verschillende certificeringen?

  Het doen van een certificering brengt kosten met zich mee, dit is afhankelijk van de keuze die u maakt. Kijk hiervoor op het overzicht dat u in het menu kan vinden onder Diensten.
 • Wat kan Erkend Duurzaam voor mij betekenen?

  1. Inzicht en bewustwording op het thema duurzaamheid 2. Een compleet pakket aan producten en diensten voor duurzaam ondernemen 3. Substantiële kosten- en milieubesparingen 4. Aantoonbaar voordeel bij aanbestedingen; sinds 2011 al genoemd als 'best practice' door de overheid
 • Mijn bedrijf is al ISO gecertificeerd, moet ik dan de hele scan opnieuw doen?

  Voor bedrijven met een geldig 9.001:2008 - en/of 14.001:2004 certificaat gelden vrijstellingen en een korting. Neemt u contact op met erkendduurzaam@ivdm.nl voor nadere informatie hierover.
 • Hoe krijg ik een Erkend Duurzaam Certificaat?

  U vraagt bij IvDM de vragenlijst aan voor een zelfscan. Als u bij het invullen van de vragenlijst vindt dat u klaar bent voor de certificering vraagt u de certificering aan bij IvDM. Een auditor van IvDM komt bij u op bezoek en beoordeelt uw bedrijf. Bij een positief resultaat ontvangt u het Erkend Duurzaam certificaat.
 • Wij zijn vorig jaar FOCWA MVO Beleid gecertificeerd. Moet ik nu aan andere eisen voldoen?

  Nee, de thematiek is niet veranderd en Erkend Duurzaam is ISO26.000 proof. Met het samengaan van FOCWA MVO Beleid en Erkend Duurzaam is het beste van beide programma’s gecombineerd.
 • Verkoop ik ook meer auto’s door Erkend Duurzaam gecertificeerd te zijn?

  Steeds vaker is MVO een inkoopcriteria. Dit is al jaren de praktijk voor de overheid. En in snel toenemende mate vragen ook leasemaatschappijen, verzekeraars en tal van uw zakelijke klanten om aan te tonen wat u op het gebied van MVO zoal doet. Dan helpt het enorm als u het Erkend Duurzaam certificaat kunt laten zien. U bent daarmee aantoonbaar duurzaam op weg. Hoeveel auto’s u er precies meer door verkoopt, kunnen we niet hard maken, maar wij zijn er van overtuigd dat MVO hoort, moet en loont. En het levert u nog een goed gevoel op ook. En daarin staan wij niet alleen, kijk maar eens naar de testimonials van de collegabedrijven op deze website. Medewerkers van MVO actieve bedrijven zijn in de regel trotser en tevredener. En uw medewerkers bepalen in grote mate het succes van uw onderneming.
 • Hoe lang is mijn certificaat geldig?

  In de eerste twee jaar ontvangt u na certificering een certificaat dat een jaar geldig is. Vanaf de het derde jaar (de derde beoordeling) komt u in aanmerking voor een tweejarig certificaat. Dan moet u bij deze derde beoordeling wel 90% van de punten behalen.
 • Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met andere certificeringen?

  Uw organisatie kan al in het bezit zijn van andere certificeringen. U ontvangt dan vrijstellingen en korting voor het doen van een Erkend Duurzaam certificaat.
 • Hoe krijg ik een Erkend Duurzaam certificaat?

  U vraagt bij IvDM de vragenlijst aan voor een zelfscan. Als u bij het invullen van de vragenlijst vindt dat u klaar bent voor de certificering vraagt u de certificering aan bij IvDM. Een auditor van IvDM komt bij u op bezoek en beoordeelt uw bedrijf. Bij een positief resultaat ontvangt u het Erkend Duurzaam certificaat.
 • Wij zitten een in een oud huurpand, heeft het dan zin om energiebeheer te laten checken?

  Het heeft voor u als huurder absoluut toegevoegde waarde om te laten beoordelen hoe er kosten- en energiebesparingen zijn te realiseren op het gebied van energiebeheer. Energieverbruiken heeft u tenslotte voor een deel zelf in de hand. Daarbij rekenen wij een aantal besparingsmogelijkheden voor u door en kunt u vaak al met kleine aanpassingen veel energie en geld besparen. Dat levert winst voor u en uw verhuurder op.
 • Mijn bedrijf heeft meerdere vestigingen, kan ik zelf bepalen welke vestigingen worden bezocht bij een ED Basis beoordeling?

  Nee, wanneer uw bedrijf wordt ingepland voor de beoordeling bepaalt de planner van IvDM welke vestigingen dat jaar zullen worden bezocht door de beoordelaar. Voor de eerste beoordeling geeft u aan welke vestiging uw hoofdvestiging is en die zal het eerste jaar in ieder geval bezocht worden. De beoordelaar kan dan allereerst beoordelen in welke mate er spraken is van centrale aansturing, met andere woorden wat is voor al uw vestigingen identiek en/of centraal geregeld. Gedurende de jaren dat u Erkend Duurzaam gecertificeerd bent zullen alle vestigingen één of enkele keren bezocht worden. Het doel hiervan is onder andere zoveel mogelijk medewerkers van uw bedrijf te betrekken bij het onderwerp.
 • Waar zijn de kosten voor Erkend Duurzaam op gebaseerd?

  De kosten van de beoordeling voor Erkend Duurzaam Plus zijn hoger in verband met een veel bewerkelijker beoordeling dan bijvoorbeeld Erkend Duurzaam Basis. Naast de 6 basisthema's van Erkend Duurzaam Basis worden ook afvalzorg en energiebeheer bekeken. Er wordt o.a. gekeken naar het verbruik, tarieven, kengetallen, de processen. Dit levert een uitgebreide rapportage op met talloze bevindingen, die geordend zijn op: 'Wat gaat goed?' en 'Wat kan beter'? Concrete besparingen worden doorgerekend en u ziet dus direct wat het u kan gaan opleveren. In tegenstelling tot de procedure bij Erkend Duurzaam Basis komt de beoordelaar per vestiging de resultaten presenteren aan u en uw collega's.