Home / Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Algemeen
- Door duurzaam te ondernemen bespaart u op de kosten van uw bedrijfsvoering, wat uiteindelijk een beter rendement oplevert.
- Duurzaam ondernemen versterkt uw imago als maatschappelijk betrokken ondernemer.
- Bedrijven worden steeds meer afgerekend op hun handelen. Niet alleen door klanten, maar ook door zakenrelaties, buurtbewoners, het eigen personeel en collega-ondernemers.
- Duurzaamheid wordt steeds meer een selectiecriterium voor de consument bij de aankoopbeslissing. De GFK Goodies Monitor toont aan dat er inmiddels 4,6 miljoen huishoudens in ons land zijn, waarbij duurzaamheid een zwaarwegend criterium is bij de aankoopbeslissing. Dit aantal stijgt jaarlijks.
- Duurzaam ondernemen verhoogt de arbeidsproductiviteit. Aandacht voor mens en milieu zorgt voor een positieve sfeer en medewerkers voelen zich betrokken. Onderzoek door bureau A-advies toonde dit eenduidig aan.
- Veel duurzame maatregelen leveren direct winst op: energiebesparing; afvalreductie, enzovoorts.
- Duurzaam ondernemen levert u positieve publiciteit op.
- Duurzaam ondernemen biedt marktkansen. Bedrijven stellen steeds vaker duurzaamheideisen aan toeleveranciers en partners.
- Duurzaam ondernemen werkt onderscheidend ten opzichte van gelijksoortige bedrijven.
- Mensen werken graag voor bedrijven die verder kijken dan winst alleen.
Erkend Duurzaam houdt zich aan de internationale ISO-normeringen. Mensenrechten zijn daar een belangrijk onderdeel van. In Nederland zijn vrijwel alle mensenrechten gewaarborgd. Wij hebben de internationale wetten en regels daarom praktisch en handzaam gemaakt voor de Nederlandse mobiliteitsbranche. We verwachten van bedrijven die in aanmerking willen komen voor een Erkend Duurzaam-certificaat dat ze alle medewerkers gelijke rechten en kansen geven. Werkgevers volgen de cao en bieden vaste medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en een leven lang te leren. Bedrijven moeten verder voorkomen dat ze geen goederen uit het buitenland importeren waaraan kinderarbeid te pas is gekomen. Hoewel het een hele uitdaging is, zou het fantastisch zijn als bedrijven met het Erkend Duurzaam-certificaat alleen zakendoen met bedrijven die dezelfde normen en standaarden hanteren. Het keurmerk helpt u om een aantrekkelijke werkgever te worden, oftewel een ‘Great Place to Work’.
Er bestaan talloze duurzaamheidscertificaten en -keurmerken. Verreweg de meeste zijn niet onafhankelijk en niet erkend. Bedrijven gebruiken ze vooral om te doen alsof ze duurzaam ondernemen. Ze wassen hun bedrijfsvoering als het ware groen en dat keurmerk zou het bewijs moeten leveren. Maar, zoals gezegd, deze keurmerken zijn meestal niet onafhankelijk en niet betrouwbaar, of opgezet uit winstbejag. Het Erkend Duurzaam certificaat is 100 procent betrouwbaar, 100 procent onafhankelijk en 100 procent erkend, door onder andere het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, grote ondernemingen en alle belangrijke vertegenwoordigers van de mobiliteitsbranche. Met een Erkend Duurzaam-certificaat wast u uw bedrijf niet groen – uw bedrijf ís groen!
Certificering
U komt de eerste keer in aanmerking voor een Erkend Duurzaam certificaat wanneer u een drempel van minimaal 70% op de MVO-vragenlijst behaalt. Bij de hercertificering dient u minimaal 80% te behalen.
Het Erkend Duurzaam Basis certificaat is in principe 1 jaar geldig. Wanneer een minimale score van 90% wordt behaald, ontvangt de organisatie een tweejarig certificaat.
Een Erkend Duurzaam Plus of Premium certificaat is standaard 2 jaar geldig.
Bij Erkend Duurzaam Basis komt de auditeur bij u langs om de vragenlijst met u door te nemen. Daarna zal de auditeur een korte ronde door de werkplaats doen.
Bij Erkend Duurzaam Plus en Premium wordt, naast het MVO-deel, uitgebreid de tijd genomen om een ronde te doen door de werkplaats, waarbij nadruk ligt op afval en energie. Hierbij zal de auditeur foto’s maken en vragen stellen aan het personeel.
Dan voeren we de audits steekproefsgewijs uit. Bij Erkend Duurzaam Basis is de steekproef 1:5. Dat betekent dat we een vijfde van uw vestigingen zullen auditeren.
Bij Erkend Duurzaam Plus en Premium wordt het MVO-deel slechts eenmaal uitgevoerd, maar is de steekproef van de Afval en Energie module 1:3. Dat betekent dat de MVO-vragenlijst slechts eenmaal ingevuld dient te worden, terwijl de Afval en Energie vragenlijst voor een derde van de locaties ingevuld dient te worden.
Over ons programma
Nee, wanneer uw bedrijf wordt ingepland voor de beoordeling bepaalt de planner van IvDM welke vestigingen dat jaar zullen worden bezocht door de beoordelaar. Voor de eerste beoordeling geeft u aan welke vestiging uw hoofdvestiging is en die zal het eerste jaar in ieder geval bezocht worden. De beoordelaar kan dan allereerst beoordelen in welke mate er sprake is van centrale aansturing, met andere woorden wat is voor al uw vestigingen identiek en/of centraal geregeld. Gedurende de jaren dat u Erkend Duurzaam gecertificeerd bent, zullen alle vestigingen één of enkele keren bezocht worden. Het doel hiervan is om onder andere zoveel mogelijk medewerkers van uw bedrijf te betrekken bij het onderwerp.
Uw organisatie kan al in het bezit zijn van andere certificeringen. U ontvangt dan vrijstellingen en korting voor het doen van een Erkend Duurzaam certificering.
U vraagt bij IvDM de vragenlijst aan voor een zelfscan. Als u bij het invullen van de vragenlijst vindt dat u klaar bent voor de certificering vraagt u de certificering aan bij IvDM. Een auditor van IvDM komt bij u op bezoek en beoordeelt uw bedrijf. Bij een positief resultaat ontvangt u het Erkend Duurzaam certificaat.
Wanneer u een geldig ISO 9001 of ISO14001 certificering heeft, krijgt u vrijstelling voor een groot aantal vragen. Wij vinden het immers niet nodig om iets te toetsen, waarvan u al heeft bewezen dat het in orde is. Deze vrijstelling kunt u krijgen door een vinkje te zetten in de toets en een kopie van een geldig certificaat bij te voegen.
Het Erkend Duurzaam Basis certificaat is in principe 1 jaar geldig. Wanneer een minimale score van 90% wordt behaald, ontvangt de organisatie een tweejarig certificaat.
Een Erkend Duurzaam Plus of Premium certificaat is standaard 2 jaar geldig.
Investeringen en resultaten
De kosten voor de beoordeling van Erkend Duurzaam Plus liggen hoger in verband met een veel bewerkelijker beoordeling dan bijvoorbeeld bij Erkend Duurzaam Basis. Naast de 6 basisthema’s van Erkend Duurzaam Basis worden ook afvalzorg en energiebeheer bekeken. Er wordt o.a. gekeken naar het verbruik, tarieven, kengetallen en de processen. Dit levert een uitgebreide rapportage op met talloze bevindingen, die geordend zijn op: ‘Wat gaat goed?’ en ‘Wat kan beter’? Concrete besparingen worden doorgerekend en u ziet dus direct wat het u kan gaan opleveren. In tegenstelling tot de procedure bij Erkend Duurzaam Basis komt de beoordelaar per vestiging de resultaten presenteren aan u en uw collega’s.
Het heeft voor u als huurder absoluut toegevoegde waarde om te laten beoordelen hoe er kosten- en energiebesparingen zijn te realiseren op het gebied van energiebeheer. Energie verbruiken heeft u tenslotte voor een deel zelf in de hand. Daarbij rekenen wij een aantal besparingsmogelijkheden voor u door en kunt u vaak al met kleine aanpassingen veel energie en geld besparen. Dat levert winst voor u en uw verhuurder op.
Steeds vaker is MVO een inkoopcriteria. Dit is al jaren de praktijk voor de overheid. En in snel toenemende mate vragen ook leasemaatschappijen, verzekeraars en tal van uw zakelijke klanten om aan te tonen wat u op het gebied van MVO zoal doet. Dan helpt het enorm als u het Erkend Duurzaam certificaat kunt laten zien. U bent daarmee aantoonbaar duurzaam op weg. Hoeveel auto’s u er precies meer door verkoopt, kunnen we niet hard maken, maar wij zijn er van overtuigd dat MVO hoort, moet en loont. En het levert u nog een goed gevoel op ook. En daarin staan wij niet alleen, kijk maar eens naar de ervaringen van de collegabedrijven op deze website. Medewerkers van MVO actieve bedrijven zijn in de regel trotser en tevredener. En uw medewerkers bepalen in grote mate het succes van uw onderneming.
- Inzicht en bewustwording op het thema duurzaamheid
- Een compleet pakket aan producten en diensten voor duurzaam ondernemen
- Substantiële kosten- en milieubesparingen
- Aantoonbaar voordeel bij aanbestedingen; sinds 2011 al genoemd als ‘best practice’ door de overheid