De Eindhovense Pala Group heeft het certificaat Erkend Duurzaam Plus gekregen. De negen BMW-dealers en het schadeherstelbedrijf zijn vanaf nul in één keer Plus gecertificeerd. “Toen we aan het proces begonnen wilden we het direct goed doen.”

Frank Joosten is business development manager bij Pala Group. “Wij kregen van onze partners steeds vaker de vraag hoe het zat met duurzaamheid en het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van onze organisatie. Niet alleen klanten als lokale overheden, maar ook BMW, onze belangrijkste partner, vindt duurzaamheid zeer belangrijk. Daarbij ondersteunt Erkend Duurzaam onze strategische bedrijfsvoering.” De bedrijven in de Pala Group waren in hun werk al zeker bewust van het belang van duurzaamheid. Toch wilde Joosten dit met een onafhankelijke certificering duidelijk kunnen aantonen naar partners en klanten.

“Dolf Teuwen (Manager Erkend Duurzaam) heeft ons begeleid in het proces naar het ‘Erkend Duurzaam Plus’-certificaat. Uit de nulmeting bleek dat we op de meeste punten al ruim voldoende scoorden.” Pala Group behaalt de meeste duurzaamheidswinst op het gebied van afvalverwerking. “We hebben onze afvalstromen heel goed tegen het licht gehouden. We werken hier met olie en metalen, dus we hebben ook de verantwoordelijkheid dat het afval hiervan netjes wordt afgehandeld. We zijn nu druk in gesprek met bedrijven die ons kunnen helpen om meer afval te scheiden en minder restafval over te houden. Dit bespaart ons uiteindelijk geld, maar belangrijker is dat we minder afval overhouden en milieuwinst behalen.”

Ook voor komende uitdagingen kijkt de Pala Group naar duurzame oplossingen. Joosten: “We gaan komend jaar een laadpaalinfrastructuur aanleggen bij één van onze vestigingen. De huidige meterkast kan die extra stroom niet leveren. Voorheen zouden we de energieleverancier bellen om het op te lossen. Nu kijken we hoe we zelf extra stroom kunnen opwekken.”

De Pala Group heeft negen BMW-, vier MINI-dealers en een schadeherstelbedrijf in Gelderland, Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant. Het certificaat Erkend Duurzaam maakt deel uit van het branchebrede MVO en duurzaamheidsprogramma van BOVAG, FOCWA Schadeherstel, RAI Vereniging en STIBA dat wordt uitgevoerd door het IvDM (Instituut voor Duurzame Mobiliteit).

Jan Peter Oving (Alg.Directeur) en Frank Joosten (Business Development Manager)